verharen

In de lente en herfst wisselen de meeste rassen van vacht, dit is dan ook goed te merken in huis en ook op de kleding vindt u de hond terug.
Dit is goed te zien aan de vacht de kleur wordt doffer en de plukjes haren beginnen her en der uit de vacht te steken.

Sommige honden verharen het hele jaar door, dit is een heel erg vervelend probleem. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn maar de meest voorkomende oorzaak is het uithalen van gezonde haren als ze er eigenlijk nog niet uit horen te vallen.
Dit kan door verschillende factoren komen: 
•Borstelen: buiten de rui om of in de rui met een verkeerde borstel
•Kriebelen: zo lekker hard met je vingers door de vacht bewegen vooral boven de staart of achter de oren (u merkt dit door de opbrengst haren die hierdoor eruit vallen!!!) Vooral niet stoppen uw hond hiermee te verwennen. 
•Struinen door de struiken: heerlijk rennen in het bos de natuurlijke manier om van de loszittende haren af te komen

Het haarzakje waarin de haar groeit heeft een cyclus deze loopt zo dat u alleen in de lente en de herfst last heeft van de haren die uitvallen, als een haar er eerder uit komt groeit er een nieuwe haar en die valt er eerder uit dan de rui. Dit gaat meestal om de ondervacht deze zitten ook veel losser dan de bovenvacht en komen er ook heel makkelijk uit met bepaalde borstels.

In de rui als u uw hond wil helpen kan u de hond kammen met een grove kam zo forceert u de haren die horen te blijven zitten er niet uit te komen

In de trimsalon kunnen wij u helpen met de was en blaas methode. Met deze methode blazen wij alle haren die los zitten eruit en de gezonde haren blijven netjes zitten. 
Door deze methode te herhalen in de rui periode zal u bijna geen last meer hebben in huis van de verharing van uw hond.

Rassen met dit soort vachten zijn bv de Labrador en de Golden Retriever, Herders, Poolhonden, Keeshondjes, Chihuahua's en alle honden met soort gelijke vachten.

Bij honden met een ruwharige vacht kunt u kiezen voor een stripvacht.
Uw hond wordt dan niet helemaal geplukt tot op de ondervacht maar er blijft ook een gedeelte van de ruwe haren zitten waardoor uw hondje zijn stoere uiterlijk blijft behouden.

Iedere 3 à 4 maanden wordt dan een gedeelte van de vacht uitgeplukt die op dat moment "plukrijp" is geworden. Bij deze vacht zijn dan op dat moment 3 lagen aanwezig. De ondervacht, de laag die is aangegroeid na de vorige plukbeurt en de laag die eruit moet.

Voor deze vacht kan gekozen worden als uw hondje niet zoveel ondervacht heeft of in model gezet wordt zoals bij o.a. de West Highland White terriër of de Schotse terriër.